top of page
WomanDEFLRZW.png

Over Jú/Ján

Al eeuwen lang maken de San sierraden van struisvogeleieren. De dikke schaal van het ei wordt geslepen tot kleine kralen die vervolgens op een traditionele manier geregen worden tot een prachtige ketting, armband of oorbel. De lichtbruine en zwarte kleuren ontstaan door een gedeelte van de kralen in het vuur te leggen.

Het maken van  sierraden is een sociale aangelegenheid voor de Ju/‘hoansi vrouwen. Het maken kost veel tijd en er is tijdens het slijpen van de kralen en het rijgen van de kettingen veel tijd om te roddelen en nieuwtjes uit te wisselen. 

Het dragen van deze oeroude traditionele sierraden draagt bij aan hun Jú/Ján, een mooi mens te zijn.

Uniek

Het maken van deze traditionele sierraden is zeer arbeidsintensief. Het slijpen, boren en rijgen wordt met de hand en zonder elektrisch gereedschap gedaan. Omdat deze sieraden een 100% natuurproduct zijn en volledig met de hand worden gemaakt is elk stuk uniek.

 

Achtergrond

De geschiedenis van de San gaat tienduizenden jaren terug, het is zonder twijfel het oudste volk ter wereld. De moderne geschiedenis van het San volk kent vele dieptepunten. Zo werd ze achtereenvolgens door het Nederlandse kolonialisme, de Zoeloe expansiedrift, Duitse overheersing en Afrikaanse apartheid verdreven, achtergesteld en vermoord. 

Tegenwoordig leeft de Ju/‘hoansi stam in het Nyae Nyae reservaat waar ze hun traditionele manier van leven als nomadische jagers en verzamelaars kunnen voortzetten.

Ook in deze onherbergzame streken van Afrika wordt de westerse beschaving steeds meer opgedrongen aan dit oeroude volk. Om weerbaar te zijn tegen invloeden van buitenaf is kennis van de wereld om hen heen van essentieel belang.

 

Met je aankoop ondersteun je het Ju/'Hansi project

De Ju/‘hoansi hebben weinig bronnen van inkomsten. N!hunkxa maakt deze exclusieve sieraden en door ze te kopen bezorg je haar een  inkomen. Daarmee kan ze haar gezin onderhouden en haar kinderen naar school laten gaan. Als zij meer sieraden verkoopt heeft zij de hulp van familie en vrienden nodig bij het productieproces. Zo krijgen steeds meer mensen in de gemeenschap de mogelijkheid ook hun kinderen naar school te laten gaan. En educatie is de sleutel tot het voortbestaan van deze bijzondere gemeenschap.

 

Jú/Ján steunt het Village Schools project. Dit project verbetert het onderwijs in het Nyae Nyae reservaat. Door het bouwen van vijf scholen waar les gegeven wordt in de moedertaal worst de drempel om les te volgen drastisch verlaagd. Bovendien wordt in de lessen een combinatie gemaakt tussen de traditionele en de moderne cultuur. Kennis van de traditionele cultuur gecombineerd met lessen over moderne cultuur helpt de kinderen om succesvol te kunnen zijn in de moderne maatschappij. Lees er meer over op villageschoolsnamibia.com  

Deze aankoop maakt jou dus op meerdere manieren een mooi mens!

bottom of page